Volg ons online:
Terug

Alopecia androgenetica

Leestijd:  2 minHoe ontstaat Alopecia androgenetica, en hoe herken ik dit!? Is mijn klacht wel ernstig genoeg om bij jou in de salon te komen? Deze vraag krijg ik regelmatig van vrouwen via de mail. Graag leg ik het een en ander uit.
Alopecia androgenetica

'Alopecia androgenetica' is de naam van de haaruitval die doorgaans wordt aangeduid met 'mannelijke kaalheid'. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Bij mannen is 'androgenetica' te herkennen doordat de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen minder wordt. De term ‘mannelijke kaalheid’ is enigszins verwarrend, want ook juist vrouwen kunnen enorm last hebben van deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen wordt daarom gesproken van ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon’. In Nederland heeft naar schatting ruim 70 procent van de mannen last van alopecia androgenetica.

Bij vrouwen is dat ruim 40 procent, dit is doorgaans meer dan men zo in eerste instantie doorheeft. Daarnaast kan Alopecia androgenetica al ontstaan in de puberteit. Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd(zie afbeelding) Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening, maar wordt vaak beschouwd als een verouderingsverschijnsel en is grotendeels erfelijk. Dat neemt niet weg dat het wel als een aandoening wordt ervaren, zeker voor (jonge) vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is, het maakt je dan ook behoorlijk onzeker. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet kan dit heel belastend zijn en heeft het een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Fases in de haargroei

De haargroei kan worden verdeeld in drie fases namelijk:

  • Anagene fase: groeifase 1-6 jaar, 1 tot 3 mm per dag
  • Katagene fase: omschakeling van groei naar rust
  • Telogene fase: rustfase met aan het eind haaruitval

Na de telogene fase begint de haarfollikel weer met een anagene fase. Zo kan ieder haarzakje zo'n 20 keer een nieuwe haar maken.

Het ontstaan van Alopecia Androgenetica:

  1. Mannelijke hormonen, met name dihydrotestosteron (DHT), binden aan receptoren op haarfollikels
  2. Grote haarfollikels worden geleidelijk kleine follikels
  3. Verkorting van de anagene fase (groeifase)
  4. Ontwikkeling van kortere en dunnere haren. De follikels blijven wel bestaan
  5. Alopecia androgenetica ontstaat geleidelijk en verspreid zich meestal over een aantal jaren.

Het kenmerk van alopecia androgenetica is de miniaturisatie van de haren. Met andere woorden, iedere haarcyclus eindigt met dunnere haar.

Alopecia Androgenetica

Herken je dit of heb je vragen over Alopecia androgenetica of heb je vragen over haaruitval, neem dan contact op en help ik je graag verder en kijken we naar een passende oplossing.

Copyright Hair Care Iris Melis 2022 - 2024  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design