U bent hier: Home » Haarwerk en pruiken » Oorzaken haaruitval

Oorzaken haaruitval

Chemotherapie

Alopecia door chemotherapie beschadigd haren in de anagene fase(groeifase) Hierbij kan tot 80% van de haren verloren gaan (80% van de haren bevinden zich in de anagene fase). De telogene haren vallen dan ook nog eens na 2-4 maanden uit.

Alopecia Androgenetica

Alopecia Anrogenetica is een erfelijke afwijking en is in vergelijking met andere vormen van kaalheid de meest voorkomend. Het komt zowel in chronische als acute vorm voor, zowel bij mannen als vrouwen. Het belangrijkste androgeen dat bij het ontstaan van kaalheid een rol speelt is dihydrotestosteron. Dit wordt door het iso-enzym 5a reduktase type I en II uit testosteron omgezet. De gevoelige hoofdhuidhaarfollikel komt daardoor eerder in de telogene fase waardoor de anagene fase dus korter wordt. De haarfollikel verschrompelt en in het aangedane gebied blijven gebieden over met nauwelijks vellusharen.

Alopecia Areata

Allopecia Areata komt veel voor: 1-2% van alle mensen krijgt deze aandoening. Hierbij veroorzaken afweercellen van het Th 1-type een immuunreactie, waardoor haren uitvallen. De haarfollikel zelf wordt niet aangetast. De aandoening is dus volledig reversibel. Na 6 maanden tot 1 jaar is 50% van de mensen klachten vrij. Indien alle haren(wenkbrauwen, schaamhaar, okselhaar, en hoofdhaar) zijn uitgevallen spreken we van Alopecia Totalis. Cosmetisch is het voor vrouwen vaak gewenst om wenkbrauwen te tatoeëren.

Alopecia Diffusa

Wanneer er over de gehele hoofdhuid meer haren dan gebruikelijk uitvallen, is er sprake van Alopecia Diffusa. Dit wordt ook wel Effluvium genoemd.

Bij Alopecia Diffusa wordt vaak de gehele hoofdhuid zichtbaar door het uitgevallen haar. Er is dan een groter gedeelte van de haren in de rustfase dan normaal. Wanneer er sprake is van Alopecia Diffusa, is er meestal geen sprake van allergische reacties, ontstekingsreacties of een rode hoofdhuid.

Alopecia Diffusa ligt niet altijd aan de hoofdhuid. Andere mogelijke oorzaken van Alopecia Diffusa zijn een stoornis in de schildklier, stress, het gebruik van bepaalde medicijnen en gebrek aan bepaalde vitaminen en/of mineralen.

Trichotillomanie

(TTM) is het dwangmatig uitrekken van het eigen haar, waardoor zichtbare kale plekken ontstaan. Het is een stoornis die lastig te behandelen is. Er is geen duidelijke oorzaak te vinden.

Haircare Iris Melis

Populierenhoek 72
6903AZ Zevenaar
KvK Gelderland: 0917 6254
U kunt mij bereiken op:
06-45422057
of 0316-240794
Beschikbare dagen:
Dinsdag, Woensdag, Donderdag, Vrijdag en Zaterdag (Altijd op afspraak)
 
 
Copyright © Hair Care Iris Melis 2015  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring
Webdesign & development by: Timeless Design